Tüp bebek tedavisinde de çeşitli yan etkiler bulunmaktadır. Ancak bu yan etkiler, kalıcı ya da uzun vadede devam eden ciddi yan etkiler değildir. Tüp bebek tedavisinde en fazla karşılaşılan yan etkiler aşağıda belirtilmiştir.
İlaçlar sebebiyle karşılaşılabilecek en ciddi sorun OHSS olmaktadır. OHSS’nin en şiddetli formu bile bir hafta içerisinde tedavi edilebilmektedir.
Bulantı giderici ilaç almanın yanı sıra bulantı hissini azaltmak için de aşağıdaki öneriler uygulanabilir:
Aynur Yeni bir uygulama olarak yazılmış başarı oranı çokmu düşük bilgi almak istiyorum
Hayır, cinsel ilişki embriyolara zarar vermez. Rahim iyi bir şekilde korunmuştur ve embriyolar cinsel aktiviteden etkilenmeyen bir şekilde rahim boşluğuna güvenli olarak transfer edilir.
Bazı çiftler cinsel ilişkinin tüp bebek tedavisi sırasında transfer edilen embriyolar üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğinden endişe duyabilir. Bu korku da cinsel aktivitede azalma nedenlerinden biridir.
Tüp bebek tedavisi dahilinde yumurtalıkların geliştirilmesi ve spermin döllendirilmesi hassasiyetle yapıldığı için cinsel ilişkinin de aynı hassasiyet gösterilerek belirlenen zaman dilimlerinde başlatılması gerekmektedir.
Bitkisel tedaviler ve evde uygulanabilecek diğer yöntemler, uyuz belirtilerini hafifletmeye lawnımcı olabilir, ancak bu yöntemler mutlaka tıbbi tedavi yerine kullanılmamalıdır.
aydinkosus Menopozdaki hastalarda kök hücre tedavisinin başarısı yok denecek kadar az. Genellikle 40 yaş altı hastalarda daha faydalı oluyor.
Uyuz hastalığı, Sarcoptes scabiei adlı mikroskobik parazitin cilt altına yerleşmesiyle ortaya çıkar. Bu parazit, insan derisinde tüneller açarak ilerler ve discover this yumurtalarını bırakır. Uyuz, enfekte bir kişiyle doğrudan cilt teması yoluyla bulaşır. Ayrıca, enfekte kişinin kullandığı giysi, yatak takımı ve havlu gibi eşyaların paylaşılması da bulaşma riskini artırır.
Kanser tedavilerinde uygulanan kemoterapi ilaçları ve radyoterapiler hem yumurtalıklara hem de testislere ciddi zararlar verebilmektedir. Bu tedaviler yumurtalık ve testiküler yetmezliklere neden olabildiği gibi, üreme hücrelerinin genetik yapısını bozarak genetik açıdan hatalı embriyoların oluşmasına ve gebe kalamama ya da tekrarlayan gebelik kayıplarına neden olabilmektedirler.
Bu durumu engellemek için yasal sınırlamalar getirilmiştir. Anne adayının 35 yaşından küçük olması ve ilk iki tüp bebek tedavisi olması durumunda yalnızca bir embriyo transferine izin verilmektedir. Bu sayede çoğul gebelik riski ortadan kalkmaktadır. Bununla beraber çeşitli durumlarda daha fazla embriyo transferine izin verilmekte ancak bu sayı en fazla 2 olmaktadır.
Kemoterapi ve radyoterapinin uzun vadeli etkileri arasında kalıcı cilt hasarı, kalp ve solunum problemleri, kemik erimesi ve ikincil kanser riskinde artış bulunabilir. Bu nedenle tedavi sonrasında düzenli kontroller ve sağlık takibi önemlidir.
Yumurtalık rezervi az olan bir hastada yumurta sayı azlığına bağlı başarı şansı daha click here to find out more düşük olabilir. Ancak birden fazla uygulama yapılarak yumurta havuzu oluşturulup başarı şansı artırılabilir.